BELL FORUM

Sembang-sembang kosong
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Teknologi tayar performance sekarang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kimsian86



Posts : 28
Points : 44
Join date : 2011-09-11

PostSubject: Teknologi tayar performance sekarang    Mon Sep 30 2013, 00:45

dah baca byk article berkaitan ngan tayar performance. I rasa hairan la. btui ke teknologi tread pattern tayar, rubber dan tekanan angin akan mempengaruhi jarak tempuh dan petrol kete ?
Sebab ada byk jenama tayar untuk tayar performance, tapi jangka dipakai agak tak same je ? kenapa ?
Back to top Go down
esther_chan



Posts : 16
Points : 18
Join date : 2011-09-11

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Tue Oct 01 2013, 00:45

Betul tu! Jarak tempuh dan petrol memang tergantung pada performasi tayar. Jadi reka bentuk dan qualiti tayar sgt penting bila kita nak pilih. Saya jumpa video kat youtube tentang michelin tayar. Ia kata cara memandu, cuaca dan keadaan jalan semua mempengaruhi pengunaan tayar. Tayar mereka boleh jimat lebih banyak minyak berbanding dengan tayar jenama lain. Cuba tengok video ni.

Back to top Go down
ZombieTan007



Posts : 19
Points : 23
Join date : 2011-04-11

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Wed Oct 02 2013, 10:34

Yg i faham ni bunga tayar mmg amat penting bagi menjamin keselamatan sebab tanpanya mmg x boleh jalan jauh pun. Semua brand tayar mempunyai keistimewaan teknologi mereka. Nilah sebab performance tayar yg berlainan brand ada milleage yg berlainan,
Back to top Go down
missycheesie



Posts : 23
Points : 25
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Thu Oct 03 2013, 03:44

Bagi saya, paling penting bukan jenama tayar tetapi tabiat orang yang memandu kereta tu. Kalao orang tu aggressive sgt, tentulah jangka hayat tayar lebih kurang kan?
Back to top Go down
Undertaker



Posts : 30
Points : 34
Join date : 2011-10-12

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Fri Oct 04 2013, 07:23

Semua org sudah pasti ada brand tayar yg gemari sebab sudah try and error kan?
Macam saya..pasti pilih yg berkualiti dan tahan lasak..yg penting boleh grip dgn bagus walaupun hujan lebat! Ini sebablah saya mesti pilih Michelin Primacy 3ST....senang! x payah fikir2 susah!
cuba tengok tayar apa yg saya pakai ni
http://www.michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/Primacy_3_ST.html
Back to top Go down
babydear80



Posts : 21
Points : 23
Join date : 2011-05-27

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Sat Oct 05 2013, 14:45

I nak cari tayar yang boleh save petrol . Saya ingin bertanya kepada anda semua atas pengalaman atau pendapat anda dengan mana-mana tayar eko anda telah cuba. Saya menegaskan sekali lagi ECO LOW rintangan putaran tayar FUEL CEKAP . Of course the main consideration adalah kurang fuel consuption, tapi kalau boleh senyap murah pun okie...

Calon-calon dalam fikiran:
1. Michelin XM2 ( pilihan yang jelas , tetapi juga memikirkan pilihan lain )
2. Hankook Kinergy Eco ( corak bunga adalah amat serupa dengan XM2 )
3. Silverstone M3 atau M5 Synergy
4. Goodyear Assurance Fuel Max
5. Kumho EcoWing ES01 KH27 (terdapat di malaysia ?)
6. Nexen nBlue Eco (? Terdapat di malaysia mengedit : ada, menyebabkan i dilihat di jalan raya sekali)
7. Bridgestone Ecopia EP150 atau EP200
8. Toyo NanoEnergy 0 ( terdapat di malaysia ?)
9. Yokohama Bluearth AE01
10. Pirelli Cinturato P7
11. Continental EcoContact 3 ( terdapat di malaysia ?)

Apa-apa komen ? pengalaman ? Keutamaan adalah bahan api yang cekap > Keselesaan / hingar> Grip , kerana saya tidak memandu laju.
Back to top Go down
Corneyjok



Posts : 25
Points : 32
Join date : 2011-05-12

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Sat Oct 05 2013, 18:44

babydear80 wrote:
I nak cari tayar yang boleh save petrol . Saya ingin bertanya kepada anda semua atas pengalaman atau pendapat anda dengan mana-mana tayar eko anda telah cuba. Saya menegaskan sekali lagi ECO LOW rintangan putaran tayar FUEL CEKAP . Of course the main consideration adalah kurang fuel consuption, tapi kalau boleh senyap murah pun okie...

Calon-calon dalam fikiran:
1. Michelin XM2 ( pilihan yang jelas , tetapi juga memikirkan pilihan lain )
2. Hankook Kinergy Eco ( corak bunga adalah amat serupa dengan XM2 )
3. Silverstone M3 atau M5 Synergy
4. Goodyear Assurance Fuel Max
5. Kumho EcoWing ES01 KH27 (terdapat di malaysia ?)
6. Nexen nBlue Eco (? Terdapat di malaysia mengedit : ada, menyebabkan i dilihat di jalan raya sekali)
7. Bridgestone Ecopia EP150 atau EP200
8. Toyo NanoEnergy 0 ( terdapat di malaysia ?)
9. Yokohama Bluearth AE01
10. Pirelli Cinturato P7
11. Continental EcoContact 3 ( terdapat di malaysia ?)

Apa-apa komen ? pengalaman ? Keutamaan adalah bahan api yang cekap > Keselesaan / hingar> Grip , kerana saya tidak memandu laju.
Yokohama Bluearth AE01 adalah paling best.. kawan I bagi tau
Tapi XM2... bukan sangat bagus on petrol consuption..
Back to top Go down
volkswage



Posts : 9
Points : 11
Join date : 2011-10-01

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Mon Oct 07 2013, 14:04

Overall performance... Goodyear Assurance Fuel Max I suggest.. selain kurangkan petrol pun stabil driving
Back to top Go down
Ryeonism



Posts : 3
Points : 3
Join date : 2012-03-26

PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    Mon Oct 07 2013, 14:16

kalau kereta I, I pasti akan guna untuk XM2. Ia adalah satu tayar yang baik yang menyediakan perjalanan tenang dan lagi ekonomi bahan api.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Teknologi tayar performance sekarang    

Back to top Go down
 
Teknologi tayar performance sekarang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BELL FORUM  :: Vehicles & Transportation :: Kelab Kenderaan-
Jump to: